Speelgoedproject voor kleuters in armoede.


De coronacrisis heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat veel kwetsbare kinderen zich thuis vervelen wegens gebrek aan speelgoed. Kansarme ouders hebben het moeilijk om duurzaam en kwaliteitsvol speelgoed te kopen vanwege de hoge aankoopprijs.

Bovendien hebben zij niet de mogelijkheid om educatief speelgoed te kiezen. Pedagogisch goed gekozen speelgoed prikkelt de leergierigheid van kleuters, zodat ze spelenderwijs vaardigheden ontwikkelen. Speelgoed dat aangepast is aan het ontwikkelingsniveau van het kind zal zowel spelplezier als de groei van de kleuter aanmoedigen.

Om tot spelen en ontwikkeling te komen heeft een kind dus educatief speelgoed nodig.

Om ouders uit kwetsbare gezinnen hierbij te helpen werd door mevrouw Griet De Vriendt, directrice van de school ‘De Kleuterark’ in Maldegem een proefproject opgestart waarbij 16 kwetsbare gezinnen werden bezocht om een inschatting te maken van het aanwezige en ontbrekende speelgoed in huis.

Het project bestaat eruit om in ieder gezin dat over onvoldoende speelgoed beschikt een kast van IKEA te plaatsen die 6 passende speelgoedbakken van diverse groottes kan opbergen. Het speelgoed in huis wordt aangevuld met diverse soorten speelgoed dat rekening houdt met de verschillende ontwikkelingsnoden van de kleuters: knutselmateriaal, huishoudmateriaal (eetservice-kookpotjes), poppen, auto’s, bouwblokken, puzzels, verkleedmateriaal, gezelschapspelletjes, fantasiespelen met dieren ,…/… en boeken. Iedere speelgoedbak bevat speelgoed dat een welbepaald ontwikkelingsgebied aanspreekt. Indien na verloop van tijd een kleuter geen belangstelling meer heeft voor een bepaald soort speelgoed kan het omgeruild worden in de spelotheek van de school. Het gezin krijgt het speelgoed in bruikleen zolang het in Maldegem woont.

De doelstellingen van dit project zijn de volgende:

- spelvaardigheden ontwikkelen (sociale rollen naspelen/inlevingsvermogen/wereld rondom zich exploreren/creatief leren denken),
- leren opruimen: het speelgoed in de juiste bakken deponeren,
- elke kleuter dezelfde ontwikkelingskansen proberen geven op speelgoedgebied,
- leren zorg dragen voor het materiaal,
- speelgoed leren delen met broers/zussen,
- zelfredzaamheid stimuleren,
- keuzes leren maken,
- stappenplan volgen,
- fijne motoriek/grove motoriek stimuleren,
- mediavaardigheden/denkontwikkeling stimuleren.

In 2020 werden er 8 gezinnen betrokken bij dit project waardoor er 19 kleuters werden bereikt. In 2021 zullen er nogmaals 8 gezinnen geholpen worden met de financiële ondersteuning van vzw ‘MAKE ME SMILE’.

Wie méér uitleg wenst over het project mag contact opnemen met mevrouw Griet De Vriendt (dekleuterark@maricolen.be), de initiatiefneemster van het project.

Geloof jij ook dat dit project een echt verschil kan maken voor kleuters in armoede ?
Doe dan een gift op het rekeningnummer van vzw ‘MAKE ME SMILE’ BE61 7390 2177 8117, Marktstraat 58, 9990 Maldegem.
Heb jij sympathie voor dit project en wil jij ook je vrienden en kennissen inlichten? Stuur hen snel de link www.makemesmile.be

Wij danken je van harte in naam van de kleuters die jouw steuntje krijgen en spelenderwijs bouwen aan hun toekomst buiten de armoede.