Vakantie voor gezinnen in armoede waarvan een kind met een beperking zorg en/of onderwijs krijgt in het KOCA vzw te Antwerpen.


Het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Antwerpen (KOCA) is een dynamische en integrale groep van scholen en voorzieningen voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking of een vermoeden van (doven en slechthorenden, autismespectrumstoornissen, spraak-taalontwikkelings- stoornissen, leer- en gedragsmoeilijkheden).

KOCA heeft een armoedewerking die de brug maakt tussen het gezin en KOCA vzw.

Deze armoedewerking organiseert jaarlijks een fijne vakantie voor gezinnen in armoede waarvan een kind een beperking heeft dat specifieke zorgnoden vereist. De vakantie betekent voor de ouders vrijetijd en ontspanning. Bovendien wordt er opvoedingsondersteuning geboden. Terzelfdertijd wordt er gewerkt aan sensibilisering van het personeel dat de vakantie begeleidt.

WAAROM DIT VAKANTEPROJECT ?   

Gezinnen in armoede leven onder voortdurende stress: stress om financieel rond te komen, om hun kinderen te kunnen bieden wat ze nodig hebben, om te voldoen aan de eisen van de maatschappij, om te vechten tegen de vooroordelen.
De opvoedingsvaardigheden van deze gezinnen zijn door hun geschiedenis eerder beperkt.
E
en kind met een beperking opvoeden betekent bovendien een extra uitdaging waarbij ze zeker ondersteuning kunnen gebruiken.
Vandaar deze vakantie. Even de zorgen opzij kunnen zetten en fijne dingen kunnen doen met hun kinderen is een ontspanning die ze nodig hebben om terug energie te krijgen en de stress te doen verminderen.
De activiteiten die op het programma staan zijn: snorkelen, Alpaca’s knuffelen, klimmen, bessen plukken …/…
Een theoretische ondersteuning is niet aangewezen voor deze doelgroep.
In totaal zullen er 25 personen meegaan.

Tijdens de vakantie worden er ook videobeelden gemaakt.

In het WE van 15-16 augustus zullen er zich nog 10 kwetsbare jongeren bij de groep voegen.
De activiteiten die op het programma staan voor de jongeren zijn: snorkelen, klimmen, allerlei sporten beoefenen in een park …

WAAR GAAT HET VAKANTIEPROJECT DOOR ?

Het project gaat door in ‘Hoeve Genemeer’, Genemeerstraat 163 te 3581 Beringen.

DUUR VAN HET VAKANTIEPROJECT ?

Het project gaat door van 12 tot en met 16 augustus 2024.

NABESPREKING

Na de vakantie is er nog een nabespreking met ieder gezin rond de videobeelden. Dit is een leermoment voor de ouder in zijn interactie met zijn kind.

De begeleiding van de vakantie neemt ook contact met de leerkracht of begeleiders van het kind om tips te geven rond de beste manier van omgaan met het betreffende kind.   

Door alle informatie over deze vakantie te delen via een Nieuwsbrief wordt er ook aan sensibilisering gedaan van het personeel.  De gezinnen worden op een positieve manier in de kijker gezet.

WENST U MEER TE VERNEMEN OVER DIT PROJECT ? 

Neem contact op met KOCA vzw, Van Schoonbekestraat 131, 2018 Antwerpen.

Contactpersoon: Josee Mentens, medewerker armoedewerking. E-mail: Josee.mentens@koca.beMobiel: 0476/78 39 27.